maandag 25 maart 2013

Protocollen op het internet

Net zoals in de "echte" wereld zijn er op internet ook talloze protocollen. Hoe geef je berichten aan elkaar door? Wat doe je bij een botsing van deze berichten? Om iets van protocollen te kunnen snappen, moeten we eerst wat termen kennen. Een zogenaamde "client" verstuurd berichten en een "server" ontvangt deze berichten en stuurt dan iets terug. Je zou dus kunnen zeggen dat de server de hele tijd aan het wachten is op berichten van de client.
HTTP is een protocol waarover websites worden verzonden. De client (je browser, dit is waarschijnlijk Chrome, Firefox of Internet Explorer) stuurt een HTTP bericht naar de server (een website, bijvoorbeeld http://www.ovoweb.net/) en krijgt dan weer de hele website terug!
Hoe gebeurd dit nou precies? Dit protocol maakt gebruik van het netwerklaag. Deze laag is erg ingewikkeld, maar je zou het kunnen uitleggen aan de hand van post. Stel, de client en server zijn beide huizen. De client (je browser) staat bijvoorbeeld in Eindhoven en de server (de website) staat in Nijmegen. Er gaat heel veel post in en uit je deur, ook nog post van programma's als Whatsapp en e-mail. Al deze poststukken krijgen een aparte stempel. Zo krijgt de post van je browser een stempel met nummer 80. Poort 80 wordt gebruikt voor het versturen en ontvangen van webdata. Jij verstuurt vanuit Eindhoven een aanvraag naar Nijmegen voor de website ovoweb.net. Het huis in Nijmegen ontvangt deze post (met stempel 80) en weet dan wat dat betekent. Dat je een aanvraag doet naar de website ovoweb.net. Dus het huis stuurt post terug met stempel 80. Als je de post hebt ontvangen, weet je meteen wat je er mee moet doen! Je weet wat het is en weergeeft de data dan die je zojuist hebt ontvangen.
Er schuilt dus heel wat achter het ophalen van een website en dit is slechts een puntje van de ijsberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten